Що таке оксидативний стрес та як його зменшити?

Як оксидативний стрес впливає на старіння шкіри та організму?

Оксидативний стрес - стан антиоксидантної системи організму, коли утворення вільних радикалів переважає їх утилізацію, що призводить до порушення біохімічних процесів і пошкодження клітин організму.

Вільні радикали є неминучими, оскільки вони виробляються щодня під час обміну речовин в організмі. Це явище спостерігається, коли яблуко, залишене на відкритому повітрі, стає коричневим, або коли залізо, схильне до впливу повітря і вологості, перетворюється на іржу, що надає яблуку на зрізі бурого відтінку.

Як організм бореться із оксидативним стресом?

Кисень (або діоксид кисню, O₂) – це газ, необхідний для життя. За винятком деяких організмів, кисень є необхідним для утвовення енергії всіма тваринами, рослинами і бактеріями.

Природні "вогнегасники"

У ході еволюції живі види адаптувалися до кисню, що призвело до появи ферментів, які допомагають його метаболізму. Під час цього процесу клітинного дихання кожна клітина нашого організму перетворює кисень і глюкозу на енергію, необхідну життя клітини і організму загалом. Під час цього процесу також утворюються молекули, які можуть бути токсичними. Ці молекули називаються вільними радикалами.

Оксидативний стрес: причини

Здорова та збалансована дієта (овочі, фрукти, риба, соєва олія) теоретично має бути достатньою для забезпечення необхідними антиоксидантами та мікроелементами, необхідними нашому організму, щоб максимально знизити шкідливий вплив вільних радикалів.

Однак у нашому повсякденному житті ми стикаємося із забрудненнями довкілля, тривалим перебуванням на сонці (УФ), курінням, вживанням алкоголю, які сприяють утворенню надмірного рівня вільних радикалів.

Коли утворення вільних радикалів перевищує можливості антиоксидантного захисту організму або коли імунна система слабшає, цей дисбаланс визначається як стан, що називається окислювальним стресом.

Оксидативний стрес: симптоми

Окисне пошкодження через надлишок вільних радикалів є основною причиною вікового старіння та старіння клітин. Хоча їх надлишок необхідно контролювати, їх присутність, тим не менш, необхідна для стимуляції механізмів відновлення клітин та гомеостазу, особливо у захисті від бактерій.

Окислювальний стрес може сприяти розвитку різних проблем зі здоров'ям. Основні симптоми:

  • втома;
  • біль у суглобах;
  • гіпертонія;
  • головні болі;
  • занепокоєння;
  • цукровий діабет;
  • безсоння;
  • порушення пам'яті.

Лікування оксидативного стресу

Навіть якщо ми ведемо здоровий спосіб життя, нам доводиться щодня стикатися із сонцем, забрудненням, стресом, вірусами та мікробами, які генерують надлишок вільних радикалів, що призводить до окислювального стресу.

Немає необхідності вживати велику кількість антиоксидантів, оскільки ми ризикуємо порушити баланс про/антиоксидантного балансу. Тому рекомендується встановлювати періоди відпочинку (зазвичай звані «очищення») від двох до трьох тижнів під час прийому харчових добавок на основі вітамінів та мінералів.

GliSODin - це унікальна сполука, яка утворюється в результаті об'єднання екстракту дині, багатого антиоксидантним ферментом, званим супероксиддисмутазою (SOD), і білком, отриманим з пшениці, званим гліадином. Включений до складу біологічно активних добавок, виготовлених Laboratoires Isocell, GliSODin готує організм до ефективного реагування на окислювальний стрес за рахунок швидшої мобілізації ендогенного захисту з метою постійної підтримки про/антиоксидантного балансу.

GliSODin Skin Brightening для лікування пігментації

Насолоджуйтесь омолоджуючим ефектом

Вільні радикали є одним із основних чинників передчасного старіння. Згодом вони викликають ушкодження клітин, і постійне накопичення цих ушкоджень сприяє прискоренню старіння шкіри.

Пошкодження шкіри, викликане вільними радикалами, може виявлятися у кількох формах:

  • гіперпігментація;
  • розширені кровоносні судини;
  • зменшення пружності шкіри;
  • зменшення еластичності шкіри;

Ефективність антиоксидантного захисту знижується із віком, а рівень вільних радикалів збільшується. Шкіра – наша основна лінія захисту, для її захисту необхідно застосовувати креми. Цей захист може бути посилений зсередини шляхом прийому біологічно активної добавки (БАД), щоб допомогти відновити пошкоджені тканини шкіри через стан окислювального стресу.

Детально про GliSODin

Як виробляється GliSODin?
Як виробляються БАДи для шкіри